Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

"οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ"

"οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ"




Πρωταπριλιά (1η Απριλίου) 

 Αδελφοί σήμερα στο συναξάρι  της ημέρας εξέχουσα θέση έχει η Οσία Μαρία η Αιγυπτία .

Το πρότυπο και του Αγιορείτικου μοναχισμού. Η γυναίκα που μετά την Παναγία  τιμάται περισσότερο και  απ'τον ανδρικό μοναχισμό. Αυτή η μεγάλη Αγία ακολούθησε την απόλυτη Αλήθεια που απεκαλύφθει στον άνθρωπο.
Σήμερα για τους απίστους ή στην καλύτερη περίπτωση ακατήχητους  εορτάζει το ψεύδος. Κύριο χαρακτηριστικό του αντιδίκου. Ένα «πολιτιστικό δώρο»  της Δύσης στον Ελληνισμό. Της Παγκοσμιοποίησης και της «Νέας Εποχής» ! Που είναι ξενόφερτο βέβαια κι αυτό, αλλά κάποιοι θέλουν να καθιερωθεί πανελλαδικώς και  παγκοσμίως! Συμμετέχουμε με τις πλάκες μας   , περιπαίζοντας την αλήθεια!
Με βάση το ψέμα,   γίνονται ένα σωρό πράγματα (από απλές φάρσες και ζαβολιές μέχρι χοντρά και κακόγουστα αστεία) σε βάρος των  απονήρευτων! Το σύνθημα μοιάζει να είναι του τύπου «Πέστε ένα ψέμα και  δεν χάλασε ο κόσμος»!

Ας είναι και το πιο μικρό, φθάνει να είναι πετυχημένο!
Φθάνει να γίνει πιστευτό και να παραπλανήσει! Φθάνει να εκθέσει τους «αφελείς», τα θύματα αυτά της αλήθειας! Άφησέ το να απλωθεί, σαν παραμύθι, και μη φοβάσαι!  Το σηκώνει, βλέπετε, η ημέρα. Εξάλλου εσύ στα ψέματα λες, αυτό που λες, δεν έγινε και τίποτα! 

Αδελφέ σήμερα να τιμήσεις την αλήθεια ακόμα περισσότερο για να φρίξουν οι δαίμονες. Σου υπενθυμίζω: Στην Π. Δ. είδε ο προφ. Ζαχαρίας ένα δρεπάνι 20 μέτρα μακρύ και 10 μέτρα πλατύ και στριφογύριζε πάνω από διάφορα σπίτια. Tι ήταν; Τρομαγμένος ρωτά ο προφήτης και ακούει: «Αυτά είναι σπίτια φτιαγμένα από ψευτιές, κλεψιές και ατιμίες, αυτή είναι η Θεία Δίκη σε όσους ανακατεύουν ψευτιές στις εργασίες τους». 
Η Αποκάλυψη λέει «όσοι λένε ψέματα θα έχουν μερίδιο στη λίμνη που καίγεται με φωτιά και θειάφι, αυτός είναι ο δεύτερος  θάνατος». Στις Πράξεις των Αποστόλων περιγράφεται το γεγονός ενός ανδρόγυνου, του Ανανία και της Σαπφείρας οι οποίοι τιμωρήθηκαν με θάνατο επειδή είπαν ψέματα  στο Πνεύμα του Θεού, συνεννοημένοι να αποκρύψουν το ποσό το οποίο έλαβαν από την πώληση του χωραφιού τους. Οι κανόνες της Εκκλησίας μας, θέτουν σε ακοινωνησία 40 ημέρες τον πιστό που πίπτει στο ψέμα. 
Είμαστε Χριστιανοί και, με τη Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος, απογυμνωθήκαμε από τον παλαιό άνθρωπο και ενδυθήκαμε τον Χριστό, που είναι η αλήθεια, όπως το λέει και ο Ίδιος: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή». Με τις ψευδολογίες ξεντυνόμαστε τον Χριστό, το νέο άνθρωπο, και ενδυόμαστε   πάλι τον παλαιό που φθείρεται και χάνεται.

Κάθε είδους ψέμα είναι κακό. Όσοι λένε ψέματα στερούνται τη Βασιλεία του Θεού και δημιουργούν κόλαση για τον εαυτό τους. Κάθε ψέμα, ό,τι λογής κι αν είναι, με όποιο τρόπο κι αν λέγεται, είναι κακό και ολέθριο. Λέει ο σοφός Σειράχ: «Απόφευγε να λες οποιοδήποτε ψέμα, γιατί αυτή η συνήθεια δεν βγάζει σε καλό». Και σε άλλο σημείο λέει ο ίδιος ο Σειράχ, ότι «ο κλέφτης είναι προτιμότερος  από τον επαγγελματία ψεύτη, αλλά και οι δυο βαδίζουν στην καταστροφή και στην απώλεια».

Ας φοβηθούμε λοιπόν τον Θεό και να πάψουμε  να χρησιμοποιούμε το ψέμα στις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, διότι ο Θεός επιτρέπει να αφανίζονται όσοι λένε ψέματα, όπως μας το λέει και ο προφήτης Δαβίδ: «Θα επιτρέψεις να εξολοθρευθούν όσοι λένε ψέματα».

Εὐχου λοιπόν όπως ο σοφός Σολομώντας: «μάταιον λόγον καὶ ψευδῆ μακράν μου ποίησον, πλοῦτον δὲ καὶ πενίαν μή μοι δῷς, σύνταξόν δέ μοι τὰ δέοντα καὶ τὰ αὐτάρκη,» ( Παρ. 30,8) (…να απομακρύνης από εμέ ματαιολογίας, απάτας και ψευδολογίας. Δεν θέλω δε να μου δώσης ούτε πολύν πλούτον, ούτε πτωχείαν. Δος μου τα απαραίτητα, όσα είναι αρκετά και όσα μου χρειάζονται δια την συντήρησίν μου) 


1η Απριλίου 2021 Αριστείδης Δασκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά έναντι άλλων.

Το ''ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ'' επιτρέπει τον ελεύθερο σχολιασμό, διατηρεί όμως το δικαίωμα διαγραφής σε σχόλια που περιέχουν υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.

Το ιστολόγιο δεν συντάσσεται απαραιτήτως με τα σχόλια των αναγνωστών