Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Συλλογική αμαρτία και τα αποτελέσματα αυτής

 


Διάφορα πράγματα στην ζωή μας συνδέονται μεταξύ τους. Είναι αυτό που λέμε "συλλογική αμαρτία" : Ότι όλοι φταίμε, δηλαδή οι αμαρτίες μας φταίνε για όσα συμβαίνουν. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.


Αν είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, τότε δεν πρέπει να πηγαίνουμε ημίγυμνοι σε παραλίες στις οποίες θα λερώσουμε τα μάτια μας από την γύμνια των άλλων, και ταυτόχρονα θα λερώσουμε τα μάτια των άλλων εξαιτίας της δικής μας γύμνιας.


Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε να προσέχουμε να μην φοράμε μαλακά ενδύματα που διαγράφουν τις καμπύλες του σώματος, επειδή γινόμαστε αιτία σκανδαλισμού των άλλων. Κι εμείς ξεγυμνωνόμαστε ? Πόσο πολύ έχουμε ξεφύγει από το δρόμο του Θεού ! Πόσο πολύ έχουμε χάσει το φρόνημα της εκκλησίας, επειδή το αντικαταστήσαμε με το φρόνημα του κόσμου ! Αυτό ακριβώς είναι η εκκοσμίκευση !


Μα είναι αμαρτία το μπάνιο στη θάλασσα?  Όχι. Αμαρτία είναι το ξεγύμνωμα μπροστά σε άλλους, αμαρτία είναι να κοιτάμε την γύμνια των άλλων, αμαρτία είναι να σκανδαλίζουμε τους άλλους με την δική μας γύμνια.


Συνεπώς, ας σκεφτούμε : πόσες φορές σκανδαλίσαμε τους άλλους ? Πόσες φορές σκανδαλίσαμε τα ίδια μας τα παιδιά με την δική μας γύμνια και την γύμνια των άλλων ? Ήτοι, πόσες φορές δώσαμε δικαιώματα στον διάβολο για να μας πειράξει ? 


Σκανδαλιζόμαστε με την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία (και καλά κάνουμε), αλλά σκεφτόμαστε κατά πόσο οι αμαρτίες μας συνετέλεσαν στο να έρθει αυτή η αγωγή ?


Μα να μην αγωνιστούμε εναντίον αυτής της αγωγής ? Φυσικά και θα αγωνιστούμε εναντίον της με όσα ανθρώπινα μέσα διαθέτουμε. Κυρίως, όμως, να προσευχηθούμε με μετάνοια για τις δικές μας αμαρτίες που μας οδήγησαν εδώ. Να πούμε στο Θεό : "Εγώ φταίω Χριστέ μου για όλα αυτά. Οι προσωπικές μου αμαρτίες έδωσαν δικαίωμα στο διάβολο για όλα αυτά.. 


Σε παρακαλώ, συγχώρεσέ με και ελέησέ μας.

π. Βασίλειος Μαυρίδης  Ξάνθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά έναντι άλλων.

Το ''ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ'' επιτρέπει τον ελεύθερο σχολιασμό, διατηρεί όμως το δικαίωμα διαγραφής σε σχόλια που περιέχουν υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.

Το ιστολόγιο δεν συντάσσεται απαραιτήτως με τα σχόλια των αναγνωστών